От уже два тижні, як шанувальники Надії Матвєєвої та її кулінарного шоу вихідного дня «Все буде смачно» тріумфують - вони знову можуть щонеділі прокидатися під готування! Щоправда, цього разу вчитиме телеглядачів куховарити гуру кулінарії - Ектор Хіменес-Браво. Команда «МастерШеф» вирішила, що в Ектора за 20 років роботи у цій царині нагромадилося забагато порад та лайфхаків, і не всі їх можна реалізувати в одному проекті. А тому вручили кулінарові власне шоу - «Прокинься з Ектором».
Ідея дуже проста: гість говорить, який інгредієнт терпіти не може, а Ектор у процесі програми готує йому три страви, до яких він входить. Якщо зірці не подобається результат - Ектор погрожує викинути свій кітель і піти з кулінарії. Але поки причин сумніватися у шеф-кухарі не було.
До речі, якщо перший випуск шоу зібрав відносно слабкі цифри - 6,4% (18-54, 50+) та 5,8% (18+, 50+), то до другого вони підросли - 8,4% (18-54, 50+) та 7,2% (18+, 50+).
Чому так, як Ектор справляється з роллю інтерв'юера та чим годує гостей, я вирушила дізнаватися особисто до вже добре знайомого павільйону в Броварах.
А тут - на тобі, такий подарунок, Олег Винник у гостях. І ні, для нього найнеприємнішим інгредієнтом є геть не вино, яке з іншим п'є Ніно. Співак терпіти не може субпродукти.
Ектору належить переконати артиста, що вони теж можуть бути смачними. Ну, останні приготування
Перші на черзі - курячі лапки
Здається, співак не дуже вірить, що йому сподобається
Але Ектор налаштований серйозно
Виннику довірив лише цибулю різати
Ну все, якщо поправити волосся, воно тепер геть не весною пахнутиме
Але що вдієш, працюємо далі
А я вам поки студію (тобто кухню) покажу
Ось нібито дворик - усе як удома
Картини на стінах при цьому - португальські, а не колумбійські або канадські
Красиво, затишно, по-домашньому
Усе, закінчили з екскурсією - там цікавий інтерактив почався
Олегу ідеальну жінку збирають
У прямому розумінні по шматочках
А тепер - караоке
Мелодія знайома, а от текст - не зовсім
А Ектор слухає та їсть готує
К - команда
Поки Ектор закінчував із приготуванням страви з курячих лапок і підбирався до легенів та коров'ячого вимені, я вирушила до Володимира Турича по відповіді на питання, що мене цікавлять.
- Адже я правильно розумію, формат ваш?
- Так, цілком правильно.
- На яке шоу орієнтувалися, коли його писали?
- Ну так щоб хотілося зробити один в один, то на жодні. Звісно, ми подивилися і програму Джеймі Олівера, і Гордона Рамзі - невеликі шоу, в яких вони вчать людей куховарити. Аналогів однозначно багато, але ми ні в кого нічого не копіювали, просто врахували всі моменти і зробили програму зі своєю філософією та ідеологією, так би мовити.
- Давно «народився» формат?
- Та ні, буквально підготували його за останні 3-4 місяці.
- Я нещодавно дивилася «Енеїду» переможця вашого «МастерШеф» Євгена Клопотенка. Ідея однієї з рубрик, по суті, така сама: гостю готують страву з інгредієнтом, якого він не любить, аби довести, що він теж може бути смачним. Просто у випадку з Ектором іще й демонструється процес готування. Чим поясните цю схожість?
- Ми вже точно не орієнтувалися на Женю Клопотенка. Як я вже сказав, ми дивилися на Гордона Рамзі та Джеймі Олівера. Програму Жені я не бачив.
- Свого часу в цьому слоті збирав гарні цифри проект «Все буде смачно». Як вважаєте, глядачеві СТБ зручно вранці вихідного дня дивитися саме кулінарний проект?
- «Все буде смачно» справді збирав багато, «Страва честі» - теж, це така незаповнена ніша. Можливо. Ми почали робити ранкове шоу, бо в нас накопичилося багато того, що не можна показати в «МастерШеф», багато інформації. Ектор же за роки роботи набув безліч знань та порад, якими готовий поділитися, а у форматі «МастерШеф» їх донести до глядача було важко.
- Але з часом у «Все буде смачно» цифри впали. Як гадаєте, чому?
- Не можу говорити про інші шоу. Можу сказати лише, що у кожного проекту є свій термін життя. Це не залежить від якості, просто в певний момент шоу втрачає актуальність для глядача, бо в нього змінюються інтереси. Хтось - через 20 сезонів, хтось - через чотири. Ми сподіваємось, що протримаємося довго.
- Цифри першого випуску «Прокинься з Ектором» були не дуже, у другому вони трохи піднялися. Як вважаєте, за рахунок чого?
- Бо людям сподобалося те, що ми робимо, вони обговорюють шоу в соцмережах. Із кожним епізодом проект нарощує показники, і третій випуск за часткою та рейтингом (за аудиторією 18-54, 50+ та 14-49, 50+) вже обійшов конкурентів - «Сніданок. Вихідний» і «Готуємо разом».
- Я от подивилася на студію та задалася питанням - на чию кухню ви хотіли зробити її схожою? На кухню Ектора?
- Це так. Адже ви бачили, там і внутрішній двір, і велосипед, і картини. Загалом, спробували змоделювати, який вигляд могла б мати кухня в домі Ектора. Насправді в його канадському будинку вона дійсно приблизно така, тож ми нікому не збрехали.
- За межі студії виходити не плануєте?
- Якщо у нас буде другий сезон і зніматиметься він, приміром, пізньої весни - чому б і ні. А зараз... ну куди? Адже холодно, не хочеться готувати на засніжених полях. А так - у нас були плани готувати, наприклад, десь у внутрішньому дворику будинку в когось із зірок. Ми сподівалися, що почнемо раніше й реалізуємо це. Але на жаль, поки ніяк.
- У програмі в Ектора ще й роль інтерв'юера. Це важлива складова шоу, бо просто куховарство - нудно. Якось готували його?
- Мені здається, у випадку з Ектором навіть просто куховарство не було б нудним. Адже він заразом дає якісь поради, лайфхаки, свій 20-річний досвід кулінарного життя. Щодо ролі інтерв'юера, то він ним уже був на проекті «МастерШеф», у нього завжди був свій особливий підхід до учасників, він багато з ними розмовляв. Ясна річ, що Ектор готується до програм, вивчає біографію гостей, ми йому допомагаємо: про що говорити, хто чим живе. І загалом, справляється він добре.
- Скільки випусків у сезоні плануєте?
- 18. Зокрема - спецвипуск до Хелловіну та Нового року.
- Ну й не можу не запитати, як на ваше ТО вплинула трансформація.
- У нас, у принципі, ті самі проекти, команда. На жаль, кілька людей пішло, але кістяк залишився.
- Ви двічі намагалися робити не кулінарне шоу, якщо я не помиляюся. «Україна має талант» та «Світами за скарбами». Обидва рази не склалося. Чому так?
- Ми почали робити УМТ, коли сезонів було вже дуже багато, і зміна команди - це не та панацея, що могла б їм допомогти. «Світамі за скарбами» - ну так, справді був провал. Проте ми сприймаємо це як досвід, сталося і сталося.
- Може, ще раз ризикнете? У багатьох після трансформації нових проектів додалося.
- Ні, поки ми продовжуватимемо займатися кулінаркою. От, наприклад, скоро розпочнемо роботу над другим сезоном «МастерШеф. Професіонали». Нам надзвичайно подобається цей проект, і ми щасливі, що його продовжили. Мені здається, потенціал «МастерШеф» саме у форматі з професіоналами.
- Чому?
- Тому що там зібралися профі та водночас цікаві персонажі. Коли ми починали, то, звісно, переживали, що вони добре готуватимуть, але в телевізійному плані будуть нудні. Та коли подивилися на них, зрозуміли, що проблеми немає, вони всі - суперяскраві особистості, а ще й суперпрофесіонали, для яких кулінарія - стиль життя.
- А серіали робити не плануєте? Здається, всі їх зараз виробляють.
- Будуть пропозиції - будемо думати. Поки їх немає, тож продовжуємо займатися тим самим.
Ну справді, якщо добре виходить - чому ні? А чи добре - судити вам. І якщо до «МастерШеф. Професіонали» ще далеко, то шоу Ектора виходить уже зараз, щонеділі о 9:00 на СТБ.